maanantai 26. lokakuuta 2015

Pelkkää kanaa ja rahkaa, vai?

On ollut ilo huomata, että olen pysynyt aika hyvin ruokavaliossa, jonka Pulsin* personal trainer minulle laati jo projektin alkumetreillä. Poikkeuksena toki oli sairasteluviikko, jolloin silloinkaan en ratkennut mihinkään ruokavalion ulkopuolella, vaan silloin tuli vain syötyä vähemmän kuin piti.

Mitä minä sitten syön. Ja paljonko syön. Tai kuinka usein syön. Ongelmanihan oli tähän projektiin ryhtyessäni, että söin vain voileipiä ja join kahvia. Töistä kotiin tullessa, kun oli oikein kova nälkä, saatoin jääkaapin ohi kulkiessani napata suuhuni pari meetvurstisiivua ja taas jaksoi monta tuntia. Vai jaksoiko oikeasti...

Minulla on ollut suurimpana opeteltavana asiana syöminen riittävän usein ja riittävän paljon. Päivän jokaisella aterialla on useita vaihtoehtoja, joten millään muutaman ruoka-aineen dieetillä tässä ei olla. Dieetti muuten sanana on vähän huono, sillä moni lukee sen laihduttamiseksi. Nythän ei ole kyse siitä. Nyt on kyse siitä, että opin syömään oikein ja riittävästi.


Aamulla aloitan vedellä. Juu, vedellä ja ihan kraanavedellä, siihen ei tarvita mitään hifistelyvesiä. Vesi käynnistää aamulla kropan ja sen aineenvaihdunnan. Sitten valitsen aamiaisen kolmesta vaihtoehdosta ja ne ovat runsas marjasmoothie, täysjyväleipä tai puuro. Marjasmoothien jokainen varmasti tietää, eli paljon, paljon marjoja, vähän öljyä ja proteiinia. Helppo, nopea, mutta äänekäs. Kiitos tuon ennakkoperintönä saadun Magic Bulletin. :) Täysjyväleipää syön mielelläni, siihen laitetaan pääälle kaikkea niin paljon, ettei leipää enää näy. Täyslihaleikkelettä, vähän juustoa tai kananmunaa ja runsaasti kasviksia. Puuro on kuitenkin ehkä se suosikkini, sillä se tulee nopeasti mikrossa (juu, mikrossa ei saisi tehdä mitään, tiedetään) tai sen voi tehdä valmiiksi aiemmin. Tykkään kaurapuurosta ja spelttipuurosta. Spelttipuuro on juuri sellainen helppo etukäteen tehtävä, senkun hauduttaa vaan uunissa ison satsin kerralla. Puuroon laitetaan taas vähän esim. öljyä ja älytön määrä marjoja. Minä käytän yleensä puuroon hyvälaatuista oliiviöljyä. Mukavaa on myös se, että voin määriä säätelemällä miksailla. Monesti tulee syötyä sekä leipää että puuroa, kun vaan määrät kohtaavat. Käynnistymiseni vaatii myös kahvia. Sitä juon edelleen, mutta sokeri on hyvää vauhtia jäämässä kokonaan pois ja maidon määräkin on pienempi kuin ennen. Mustaa kahvia tuskin koskaan suostun juomaan.

Lounaalla syön jotain proteiinipitoista, jotain rasvanlähdettä ja jotain kasviksia. Tuon lounaan voi koota todella monella eri tavalla, mutta erittäin usein se on minun kohdallani kanaa, öljyä ikäänkuin salaatinkastikkeena ja erilaisia kasviksia ja vihanneksia. Naudan- tai sianlihaa on tullut syötyä yllättävän harvoin, vaikka aiemmin kuvittelin, että vain kunnon pihvi on kunnon ruokaa. Lounas voi olla myös vaikkapa fetasalaatti. Hätätapauksessa lounas voi olla myös pikaruokapatonkihässäkkä, mutta kriittisesti valituin täyttein. Treenipäivinä käyn syömässä Lounasravintola Gomeessa*, joka on mukana tukijoukoissani.


Välipala on vuorossa iltapäivällä ja jälleen saan herkutella, sillä pidän rahkasta, pidän raejuustosta, pidän kananmunista. Marjoja, hedelmiä, niitä voi aina syödä mielellään. Ei tämä nyt siis niin vaikeata ole.

Kotiin päästyäni on vuorossa päivällinen eli muuten mennään, kuten lounaalla, mutta illan lähestyessä syödään hiukan hiilihydraatteja. Se voisi olla riisiä, pastaa, perunaa, mutta huomaan näiden jääneen nykyisin todella vähiin. Ei ole vain tehnyt mieli. Olen saattanut kääräistä vaikka kanaa tortillaan ja siinä tulikin jo proteiini ja hiilarit. Täysjyväleipä tosin on tässäkin suosikkini. Ja sitten tietysti niitä kasviksia ja vihanneksia. Erilaiset wok-sekoitukset on helppoja ja nopeita.


Vielä on iltapalan vuoro. Usein teen sellaisen rahka-annoksen, että isolle ruokalautaselle maitorahkaa, manteleita ja pähkinöitä sekä erilaisia marjoja ja hedelmiä. Pieni extratujaus vielä chia-siemeniä. Tuollaisen lautasellisen saa mukavasti lapioitua siinä televisiota katsellessa ja sitten voikin mennä pian nukkumaan.

Ei se ruokavalio kuntoilijalla tarkoita siis vain sitä kanaa ja riisiä. Eikä vain sitä rahkaa. Saan syödä tosi monipuolisesti ja pientä soveltamistakin sallitaan. Määrät on myös tärkeitä, tietenkin. Mutta se ykkösjuttu on syödä säännöllisesti ja monipuolisesti.

Ruokavaliorungon lisäksi treenipäivinä juon ns. palautusjuoman heti salilta kotiin ajaessani. Palautusjuomani on yleensä Leaderin Prode+, sillä siitä on olemassa hyvänmakuiset vanilja ja mansikka, eikä niissä ole keinomakeutusaineita, joita inhoan. Napsin myös joka aamu monivitamiinia, D-vitamiinia ja vielä C-vitamiiniakin. Iltaisin otan magnesiumia sekä kalaöljykapseleita. Viimeksi mainittuja erityisesti siksi, etten syö kalaa ollenkaan. Päivittäin pitää myös juoda vettä useita litroja, siinä on vieläkin opettelemista.

Tässä siis minun päivittäinen ruokavalioni. Ei se niin vaikeata ole, kokeile vaikka!

PS. Herkkuja on joskus vähän kaivannut... en ole syönyt yhtään karkkia tai leivonnaista sitten projektin startin. Terveisin vanha karkki- ja pullahiiri...
* Tämä oli kaupallinen yhteistyöpostaus. Yhteistyöyritykset tukevat projektiani tarjoamalla tilojaan ja palveluitaan käyttööni. *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se on nyt tarkistettavana ja julkaistaan mahdollisimman pian.